Dietetičarki, vodja iz centra za krepitev zdravja ZD Šentjur in dijaki ter dijakinje iz Šolskega centra Šentjur so ponovno, kot mnogokrat do sedaj, na zimsko-pomladno sredo, 19.2.2020 združili moči. Tokrat pri peki ajdovega kruha. Dietetičarka Blažka si je zadala izziv, da pripravi 100% ajdov kruh s suhim kvasom, ter ajdov kruh, ki bo vseboval največ 20g bele / pšenične moke z vinskim kamnom. Uspešno recepturo in pravilen postopek priprave kruha smo predali naprej dijakom v sklopu delavnice.
Kaj smo ugotovili?
Že med samem vzhajanjem smo skupaj z dijaki ugotovili, da kruh z vinskim kamnom ni tako vzhajal, kot kruh z suhim kvasom. Tudi med samo peko ni prišlo do velikih sprememb pri vzhajanju. Kruh je vzhajal enakomerno in takoj smo ugotovili, da ajdov kruh z vinskim kamnom in krušno moko ne bo vzhajal tako kot ajdov kruh s kvasom.
Pečen kruh smo prerezali (fotografija spodaj) in ugotovili, da sta oba kruha zelo mehka. Razlikovala se je samo konsistenca posameznega kruha. 100% ajdov kruh je imel rahlo, puhasto sredico (vidni zračni mehurčki), medtem ko je bila sredica pri kruhu z vinskim kamnom rahla, vendar kompaktnejša (zračni mehurčki niso bili vidni).
Kašno oceno so podali dijaki?
Na koncu so dijaki kruh tudi preizkusili. Po izgledu in okusu jim je bil bolj všeč 100% ajdov kruh. Ostali kruh so si pustili za večerjo, ter si tako pripravili boljšo izbiro škrobnega živila.
Zakaj bi posegli ravno po ajdi?
Ajda je rastlina, ki spada med družino dresnovk, kamor spada tudi tatarska ajda. V zadnjem času je postala pomembno alternativno žito, katero zasledimo kot koristno sestavino v proizvodnji funkcionalnih živil. V njej najdemo visoko kakovostne beljakovine, ogljikove hidrate ter vlaknine, maščobe in druge funkcionalne komponente. V ajdi se nahajajo tudi pomembni vitamini in minerali. Med vitamini najdemo predvsem vitamin B1, B2 in vitamin E. Vsebuje pa tudi veliko železa, cinka in selena.
Ajdova moka je primerna je za bolnike s celiakijo. Osebe s celiakijo morajo biti pazljive na kontaminacijo z drugimi žiti, saj se ajda pogosto melje v istem mlinu kot druga žita, zato je vsebnost glutena nemalokrat prevelika.
Ajda prav tako ugodno vpliva na nekatere kronične bolezni, kot so diabetes, hipertenzija, povišan holesterol ter bolezni srca in ožilja.
Kaj je pokazala raziskava: Ajda proti kroničnem vnetju?
Raziskovalci Fakultete za vedo o zdravju UP so v sodelovanju z Univerzo v Novem Sadu, Inštitutom za prehransko tehnologijo izvedli raziskavo v kateri so sodelovale osebe (34) z motnjami v presnovi lipidov, brez terapije. Stari so bili v povprečju 45 let in povprečen ITM je bil 26. V raziskavi so udeleženci najprej 5 tednov zaporedoma uživali za zajtrk žitni proizvod, ki je vseboval ajdo, nato so pa 5 tednov uživali žitni proizvod, ki ni vseboval ajde.
Kakšen je bil rezultat raziskave?
Rezultati po koncu raziskave so bili izjemni, saj je uživanje žitnega proizvoda na osnovi ajde vplivalo na zmanjšanje nizke stopnje kroničnega vnetja in lipidnega profila udeležencev in sicer se je udeležencem znižala za 10-15% serumska koncentracija celokupnega in LDL holesterola v primerjavi s proizvodom, ki ajde ni vseboval.
Posezimo po škrobni prilogi iz ajdove kaše ali katere izmed drugih kaš.
Hvala Šolskemu centru Šentjur in z veseljem pričakujemo prihajajoče sodelovanje.
Čas, ko ajda zadiši, čebelarjem up zbudi. Kadar pa ajde je konec, je največkrat – prazen lonec.
(neznan avtor)
Vas zanima več o prehrani, gibanju in ostalih kroničnih nenalezljivih boleznih?
Vljudno vabljeni v Center za krepitev zdravja Šentjur, Mestni trg 5, kjer vam bo multidisciplinarni tim, ki ga sestavljajo diplomirani medicinski sestri, diplomirana zdravstvenika, fizioterapevt, kineziolog, psiholog in dietetik z izvajanjem različnih delavnic, ki pomagajo pri spremembi življenjskega sloga.
Vljudno vabljeni!
Marjana Kugonič, dipl.m.s., spec.zn.
Vodja Centra za krepitev zdravja ZD Šentjur