Letošnji drugi četrtek v marcu – 12. marca 2020, obeležujemo SVETOVNI DAN LEDVIC.
Letošnja osrednja tema je »Zdravje ledvic za vse in povsod – od preprečevanja do zgodnjega odkrivanja in enakega dostopa do obravnave«. Namen je ozaveščanje ljudi, s čimer si želimo zaustaviti epidemijo kronične ledvične bolezni in zmanjšati njene posledice.
Se soočate z zvišanim krvnim tlakom? Opažate otekanje nog in povečano ali zmanjšano odvajanje seča? Je vaš občutek ob uriniranju pekoč ali dražeč? Opažate ledveno bolečino, ki ni fizičnega vzroka?
Kadar opazite katerega od naštetih bolezenskih znakov je možnost, da se za njimi skrivajo bolezni sečil. Z odkrivanjem le teh v zgodnjih fazah, se lahko izognemo nastanku nekaterih kroničnih ledvičnih bolezni ter preprečimo ali močno upočasnimo poslabšanje ledvičnega delovanja.
Če opazite katerega od naštetih bolezenskih znakov, čimprej obiščite svojega zdravnika. Če pa na vprašanja niste odgovorili pritrdilno, svetujemo majhne korake v prehranjevalnih navadah, s katerimi se boste lahko izognili omenjenim nevšečnostim.
Veliko vlogo imajo zdrave prehranske navade. Pomembno je, da imamo urejen ritem prehranjevanja, da ne pretiravamo s prevelikimi količinami hrane naenkrat, in da hrano uživamo kar se da čuječe (počasi in z zavedanjem). Naš krožnik naj bo čimbolj barvit in raznovrsten. Polovico krožnika naj sestavlja pisana zelenjava, četrtino krožnika puste beljakovine in četrtino krožnika naj sestavljajo polnovredni ogljikovi hidrati. Poskrbite, da bo v vašem jedilniku tudi dovolj zdravih maščob (npr. olivno olje in ribe), in zmanjšajte količino nasičenih (živalskih) maščob.
Pomembno je, da zmanjšamo količino soli v vsakodnevni prehrani. Ker se te največ nahaja v že pred pripravljenih in predelanih živilih, kot so hitra hrana, paštete, konzervirane jedi, mesni izdelki, instant juhe, omake, jušne kocke, itd., posegajte po teh živilih čim bolj poredko. Za izboljšanje okusa uporabite namesto soli raje sveža ali posušena zelišča in začimbe. Odrasli prebivalci Slovenije v povprečju za 130% presegamo priporočeno dnevno količino soli. V prehrani Slovencev so največji vir zaužite soli kruh in krušni izdelki, mesni izdelki, vložena zelenjava, siri ter polpripravljeni in pripravljeni izdelki. Pri ledvični bolezni je potrebno upoštevati dietna navodila, ki jih predpiše zdravnik na podlagi laboratorijskih izvidov.
Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) in Organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo (FAO) na podlagi številnih raziskav priporočata za odraslo prebivalstvo vnos največ 5 g soli na dan (ena čajna žlička). Pomembno je omeniti, da so potrebe po soli povečane pri večjih telesnih naporih (športniki, težki fizični delavci), pri določenih bolezenskih stanjih (bruhanje, driska, povišana telesna temperatura) in ob zelo močnem potenju (povišana temperatura zraka).
Na kar pogosto pozabljamo, a ima veliko vlogo za naše zdravje, je tekočina. Za žejo je najboljša navadna voda ali nesladkan čaj. V primeru ledvičnih bolezni, bolezni jeter ali srca se o količini dnevno potrebne tekočine posvetujte s svojim zdravnikom, saj je potrebno pitje tekočin pogosto omejiti.
Kornelija Kitek, dipl. dietetik