Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Včasih prehitro rečemo, da smo depresivni in s tem v resnici mislimo na čustva žalosti in potrtosti, ki so sestavni del našega življenja ali morda na depresivno razpoloženje. Depresija je ena najpogostejših bolezni s področja duševnega zdravja in obsega več kot le občutek žalosti. Delavnica Podpora pri spoprijemanju z depresijo je namenjena osebam z diagnozo Depresivna motnja ali tistim, pri katerih zdravnik prepozna iste znake in simptome ter poda napotitev. Štiri skupinska srečanja izvajamo v manjši skupini in trajajo po 90 minut. Dodatno imajo udeleženci na voljo tudi individualni razgovor s psihologom. Namen delavnice je spoznati glavne značilnosti depresivne motnje in se seznaniti z načini spoprijemanja. Namen je še podati nasvete, kako lahko udeleženci na izboljšanje vplivajo sami. V okviru delavnice bomo obravnavali naslednje vsebine:
 • VZROKI IN SIMPTOMI DEPRESIJE
 • ZDRAVLJENJE IN PREMAGOVANJE DEPRESIJE
 • VPLIV MISLI NA ČUSTVA, VEDENJE IN TELO
 • PREPREČEVANJE POSLABŠANJ IN PONOVITEV

psihologinja Tjaša Kos Strašek, mag. psih.

Vodja delavnice

03-746-24-51


psiholog.ckz@zd-sentjur.si

Podpora pri spoprijemanju s tesnobo

Tesnobo pogosto občutimo v prsnem košu ob pričakovanju nečesa neprijetnega ali ogrožujočega. Lahko jo občutimo tudi drugače a njena vloga je, da nas opozori na nevarnost. Pri anksioznih motnjah naš običajni obrambni sistem pretirava in nas prične ovirati v funkcioniranju, vsakdanjem življenju.  Delavnica Podpora pri spoprijemanju s tesnobo poteka v manjši skupini, za udeležbo pa potrebujete napotitev s strani zdravnika. Obsega štiri skupinska srečanja, ki trajajo 90 minut, dodatno pa imajo udeleženci na voljo tudi individualni razgovor s psihologom. Namen delavnice je spoznati glavne značilnosti anksioznih motenj in se seznaniti z načini spoprijemanja. Udeleženci se bodo naučili, kaj lahko za izboljšanje počutja naredijo sami. V okviru delavnice bomo obravnavali naslednje vsebine:
 • VZROKI IN SIMPTOMI ANKSIOZNIH MOTENJ
 • ZDRAVLJENJE IN PREMAGOVANJE ANKSIOZNIH MOTENJ
 • VPLIV MISLI NA ČUSTVA, VEDENJE IN TELO
 • PREPREČEVANJE POSLABŠANJ IN PONOVITEV

psihologinja Tjaša Kos Strašek mag. psih.

Vodja delavnice

03-746-24-51


psiholog.ckz@zd-sentjur.si

Spoprijemanje s stresom

Stres je odgovor organizma na zahteve v okolju in je morda bolj kot kadarkoli prej, pomemben prediktor zdravja. Stresne situacije so del vsakdana, zato se jim ni mogoče izogniti, stiska nastane, ko je stresa preveč ali se z njim ne znamo uspešno spoprijeti. Delavnica je namenjena vsem tistim, ki prepoznavajo, da jih stres obremenjuje v vsakodnevnem življenju. Obsega štiri skupinska srečanja, ki trajajo 90 minut in nudi možnost enkratnega individualnega razgovora s psihologom. Na delavnici spregovorimo o stresu kot normalnem spremljevalcu življenja, njegovem vplivu na počutje in zdravje ter načinih spoprijemanja z njim. V okviru delavnice bomo spoznali:
 • STRES IN TRAVMO
 • BOLEZNI, POVEZANE S STRESOM
 • TEHNIKE OBVLADOVANJA ČUSTEV
 • NAČINE OKREPITVE LASTNIH VIROV MOČI

psihologinja Tjaša Kos Strašek mag. psih.

Vodja delavnice

03-746-24-51


psiholog.ckz@zd-sentjur.si

Tehnike sproščanja

Natrpani urniki in stresorji nas večkrat pustijo napete in nesproščene. Pomembno je, da najdemo načine, s katerimi se uspemo sprosti, tehnike sproščanja pa so namenjene ravno temu – sproščanju. So veščina, torej se jih lahko naučimo. Redno izvajanje tehnik sproščanja ima številne pozitivne učinke na posameznikovo telesno in duševno zdravje: učinkovitejše spoprijemanje s stresom, izboljšanje spanja in zmanjšanje utrujenosti, lajšanje bolečine, povečanje samozaupanja in produktivnosti, zmanjševanje psihosomatskih bolezni (migrene, razdražljiv prebavni sistem ipd.). Delavnica obsega eno skupinsko srečanje, ki traja 90 minut in v okviru katerega udeleženci spoznajo in preizkusijo tri sprostitvene tehnike, ki jih lahko samostojno izvajajo doma. Predstavljene bodo:
 • DIHALNE VAJE
 • POSTOPNO MIŠIČNO SPROŠČANJE
 • VIZUALIZACIJA

psihologinja Tjaša Kos Strašek mag. psih.

Vodja delavnice

03-746-24-51


psiholog.ckz@zd-sentjur.si