Podpora pri spoprijemanju z depresijo

Včasih prehitro rečemo, da smo depresivni in s tem v resnici mislimo na čustva žalosti in potrtosti, ki so sestavni del našega življenja ali morda na depresivno razpoloženje. Depresija je ena najpogostejših bolezni s področja duševnega zdravja in obsega več kot le občutek žalosti. Delavnica Podpora pri spoprijemanju z depresijo je namenjena osebam z diagnozo Depresivna motnja ali tistim, pri katerih zdravnik prepozna iste znake in simptome ter poda napotitev. Štiri skupinska srečanja izvajamo v manjši skupini in trajajo po 90 minut. Dodatno imajo udeleženci na voljo tudi individualni razgovor s psihologom. Namen delavnice je spoznati glavne značilnosti depresivne motnje in se seznaniti z načini spoprijemanja. Namen je še podati nasvete, kako lahko udeleženci na izboljšanje vplivajo sami. V okviru delavnice bomo obravnavali naslednje vsebine:
 • Vzroki in simptomi depresije
 • Zdravljenje in premagovanje depresije
 • Vpliv misli na čustva, vedenje in telo
 • Preprečevanje poslabšanj in ponovitve

Linda Marin, univ. dipl. psih.

Vodja delavnice

03-746-24-51


psiholog1@zd-sentjur.si

Podpora pri spoprijemanju s tesnobo

Tesnobo pogosto občutimo v prsnem košu ob pričakovanju nečesa neprijetnega ali ogrožujočega. Lahko jo občutimo tudi drugače a njena vloga je, da nas opozori na nevarnost. Pri anksioznih motnjah naš običajni obrambni sistem pretirava in nas prične ovirati v funkcioniranju, vsakdanjem življenju.  Delavnica Podpora pri spoprijemanju s tesnobo poteka v manjši skupini, za udeležbo pa potrebujete napotitev s strani zdravnika. Obsega štiri skupinska srečanja, ki trajajo 90 minut, dodatno pa imajo udeleženci na voljo tudi individualni razgovor s psihologom. Namen delavnice je spoznati glavne značilnosti anksioznih motenj in se seznaniti z načini spoprijemanja. Udeleženci se bodo naučili, kaj lahko za izboljšanje počutja naredijo sami. V okviru delavnice bomo obravnavali naslednje vsebine:
 • Vzroki in simptomi anksioznih motenj
 • Zdravljenje in premagovanje anksioznih motenj
 • Vpliv misli na čustva, vedenje in telo
 • Preprečevanje poslabšanj in ponovitve

Linda Marin, univ. dipl. psih.

Vodja delavnice

03-746-24-51


psiholog1@zd-sentjur.si

Anja Banković mag. psih.


Spoprijemanje s stresom

Stres je odgovor organizma na zahteve v okolju in je morda bolj kot kadarkoli prej, pomemben prediktor zdravja. Stresne situacije so del vsakdana, zato se jim ni mogoče izogniti, stiska nastane, ko je stresa preveč ali se z njim ne znamo uspešno spoprijeti. Delavnica je namenjena vsem tistim, ki prepoznavajo, da jih stres obremenjuje v vsakodnevnem življenju. Obsega štiri skupinska srečanja, ki trajajo 90 minut in nudi možnost enkratnega individualnega razgovora s psihologom. Na delavnici spregovorimo o stresu kot normalnem spremljevalcu življenja, njegovem vplivu na počutje in zdravje ter načinih spoprijemanja z njim. V okviru delavnice bomo spoznali:
 • Stres in travmo
 • Bolezni, povezane s stresom
 • Tehnike obvladanja čustev
 • Načine okrepitve lastnih virov moči

Linda Marin, univ. dipl. psih.

Vodja delavnice

03-746-24-51


psiholog1@zd-sentjur.si

Anja Banković mag. psih.


Tehnike sproščanja

Natrpani urniki in stresorji nas večkrat pustijo napete in nesproščene. Pomembno je, da najdemo načine, s katerimi se uspemo sprosti, tehnike sproščanja pa so namenjene ravno temu – sproščanju. So veščina, torej se jih lahko naučimo. Redno izvajanje tehnik sproščanja ima številne pozitivne učinke na posameznikovo telesno in duševno zdravje: učinkovitejše spoprijemanje s stresom, izboljšanje spanja in zmanjšanje utrujenosti, lajšanje bolečine, povečanje samozaupanja in produktivnosti, zmanjševanje psihosomatskih bolezni (migrene, razdražljiv prebavni sistem ipd.). Delavnica obsega eno skupinsko srečanje, ki traja 90 minut in v okviru katerega udeleženci spoznajo in preizkusijo tri sprostitvene tehnike, ki jih lahko samostojno izvajajo doma. Predstavljene bodo:
 • Dihalne vaje
 • Postopno mišično sproščanje
 • Vizualizacija

Linda Marin, univ. dipl. psih.

Vodja delavnice

03-746-24-51


psiholog1@zd-sentjur.si

Anja Banković mag. psih.