SVIT – DRŽAVNI PROGRAM PRESEJANJA RAKA NA DEBELEM ČREVESU

Program Svit je preventivni zdravstveni program, ki je namenjen preprečevanju in zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Vključuje moške in ženske v starosti od 50 do 74 let, in sicer vsaki 2 leti.

Rak na debelem črevesu in danki je v Sloveniji velik zdravstveni problem; je drugi najpogostejši rak, število teh rakov pa se vsako leto povečuje. Zaradi poznega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki je umrljivost za tem rakom še vedno velika, zdravljenje pa je za bolnike naporno in manj uspešno.

S Programom Svit lahko veliko rakov na debelem črevesu in danki preprečimo, ker odkrivamo in odstranjujemo polipe, ki so predstopnje raka. Veliko teh rakov pa bomo odkrili tako zgodaj, da bo zdravljenje manj obremenjujoče in predvsem veliko uspešnejše.

Program Svit poteka pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije. Nosilec programa pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Sodelovanje v Svitu je za tiste, ki so v ciljni populaciji brezplačno, saj stroške programa nosi Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Ciljno populacijo programa predstavlja več kot pol milijona oseb, ki so vabljene po vnaprej določenem načrtu v obdobju dveh let. Zakonska podlaga nosilcu programa zagotavlja obdelavo osebnih podatkov, pridobivanje podatkov vabljenih oseb iz Centralnega registra prebivalstva ter pridobivanje podatkov o urejenosti obveznega zdravstvenega zavarovanja in podatke o osebnih izbranih zdravnikih od ZZZS.

Jernej Gregurić, dipl.zn

CKZ Šentjur

03-746-24-51


Kontaktna oseba za presejalni program Svit v CKZ Šentjur, Mestni trg 5, 1. nadstropje nasproti Ljudske univerze.
Vsak ponedeljek med 12:00 in 14:00 uro
dipl.zn.ckz@zd-sentjur.si

Jani Senger, dipl.zn.

ZD Šentjur

03 746 24 54


Kontaktna oseba za presejalni program Svit v ZD Šentjur, Cesta Leona Dobrotinška 3b, 1. nadstropje levo na konca hodnika.
Vsak petek med 07:00 in 08:00 uro
jani.senger@gmail.com