Nizke zimske temperature, pomanjkanje sonca in preobremenjenost vpliva na naše dobro počutje in zdravje. Se sprašujete kaj jesti pozimi, da ne boste takoj podlegli virusom in obležali v postelji?
Najbolj pomembno je, da ko je hladno, uživamo kuhano hrano. Pozimi dajmo prednost topli, konkretni hrani, ki nas bo okrepčala. Z njo pomagamo telesu, da pomiri suhe in mrzle vplive, ki jih prinaša zima. V prehrano lahko dodamo tudi ostre začimbe, saj imajo grelni učinek.
Obroke si poskusimo sestavljati čimbolj raznoliko. Posegajmo po sezonskih živilih. Polovico krožnika naj predstavlja zelenjava in sadje, ki sta kuhana ali vložena, četrtino živila z visoko vsebnostjo beljakovin kot so pusto meso, mleko in mlečni izdelki, stročnice in ribe, četrtino pa živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov kot so polnozrnata žita in žitni izdelki, testenine, kruh ali riž.
Naše telo nam bo hvaležno, če si bomo privoščili zelenjavno – mesno enolončnico, kislo zelje ali repo. Za poobedek pa domač kompot in jabolčno pito, jabolčne cmoke ali pečeno hruško z orehi.
Za malico si lahko privoščimo jabolčne krhlje in topel ingverjev čaj z medom in limono, ki bo deloval protivnetno ter nam lajšal simptome prehladnih obolenj.
Če pogledamo zakon narave, ne moremo spregledati, da je zima čas, ko se vse umiri. Tudi mi si v tem času vzemimo več počitka in ne pretiravajmo s pretirano telesno aktivnostjo.
Dipl. dietetičarka Kornelija Kitek