Krepimo svoje zdravje skupaj z lokalnimi ponudniki iz Občine Šentjur in okolice 19.6.2019
V Centru za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Šentjur smo ob Svetovnem dnevu varne hrane izvedli dogodek, ki se je odvijal v sredo, 19.6.2019, z naslovom: Z lokalni ponudniki iz Občine Šentjur in okolice do kvalitetnih živil za pripravo hranilnih obrokov in ozimnice. Dogodek je potekal med 9.00 in 13.00.
Veseli smo, da so se na dogodek odzvali in z nami
sodelovali tudi dijaki iz Šolskega centra Šentjur,
ki so naše obiskovalce pogostili z doma
pripravljenimi namazi (česnov, zeliščni,
in namaz iz paprike) in pečenim ajdovim
kruhom z orehi.
Ravno tako niso pozabili na pijačo – vodo, v kateri
je bilo sadje in zelišče, saj je pitje zadostne
tekočine v poletnem času zelo pomembno.
S slastnimi izdelki dobrot, ki jih pridelajo marljive delavke
– živalska bitja čebele, se nam je pridružil g. Majcen
iz Čebelarstva Majcen, kjer ponujajo široko paleto čebeljih
produktov, v pomladnih mesecih pa sveže zelene šparglje. Med je
ena izmed najbolj cenjenih naravnih proizvodov, ki ga ljudje
poznamo že od antičnih časov. Vsebuje številne organske snovi, kot
tudi vitamine (predvsem iz skupine vit.B) ter minerale (Fe, Mg, Cu, Na,
P, Se, Ca …). Med, ki ga užijemo v priporočenih količinah pri redni in
uravnoteženi prehrani ter ustreznem gibanju (zdrav življenjski slog)
deluje pozitivno na zdravje.
Pridne roke s kmetije Ploštajner ustvarjajo pregrešljivo dobre
sladke dobrote, katera vsebujejo polnozrnato moko – vir prehranskih
vlaknin in v manjše deležu rastlinskih beljakovin. Poleg tega na
kmetiji pridelujejo sveže sadje in zelenjavo. Hrana, ki je pridelana ali
predelana lokalno, je namreč veliko bolj hranljiva in okusna,
saj jo zaužijemo v času njene optimalne zrelosti (sadje in zelenjava).
Sadje in zelenjava, ki jih kupimo od lokalnih/slovenskih kmetov,
vsebuje veliko več antioksidantov, ki so zaščitne snovi in pozitivno
pozitivno vplivajo na zdravje posameznika. Posebnost z njihove
kmetije je marmelada, ki ji za pestrost okusov dodajo različne
začimbe.
Igro narave (Ludus Naturae) nam je s svojimi
izdelki pričarala Ekološka kmetija Rečnik Pekošak.
V Sredozemlju so navadni oreh poznali že v
drugem stoletju pred našim štetjem. Jedrca so
bogata z maščobami (predvsem enkrat nenasičenimi
maščobnimi kislinami – linolna in alfalinolenska kislina),
beljakovinami, vlakninami ter nekaterimi vitamini in
minerali. Poleg orehovega olja nam ponujajo na kmetiji
tudi orehe, kombinacijo oreha in čokolade, kot tudi
kombinacije oreha in mendenjakov.
Diatetičarka Centra za krepitev zdravja je s pomočjo sodelavcev
Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Šentjur
predstavila prigrizke, ki predstavljajo boljšo izbiro v času, ko
se med obroki želimo okrepčati.
Vsem lokalnim ponudnikom, kot tudi ŠC Šentjur, se najlepše zahvaljujemo za izkazano podporo in upamo, da so bo ozaveščenost potrošnike privabila, da bodo večkrat posegli po lokalno pridelanih izdelkih.
Zapisala: Blaženka Kranjec,
Dietetičarka v Centru za krepitev zdravja Šentjur